maanantai 28. toukokuuta 2012

Otsikkoessee

En kirjoittanut ylioppilaaksi vaan kirjoitimme esseet harjoituksen vuoksi. Otsikko on tämän kevään äidinkielen yo-kirjoituksista. Vaikka essee on heikoin pitkään aikaan, julkaisen sen täällä saadakseni palautetta. Teksti olisi saattanut sopia paremmin psykologian esseevastaukseksi...

4. Nykyajan sankaruus

Sankaruus tarkoittaa eri ihmisille hyvinkin erilaisia asioita. Alunperin sankarilla tarkoitettiin kreikkalaisessa mytologiassa jumalan ja ihmisen jälkeläistä. Nykyään merkitys on muuttunut. Sana sankari tuo mieleen sarjakuvasankarin tai toimintaelokuvan henkilöhahmon. Arjen sankareiksi mielletään usein poliisit ja palomiehet tai muut kriisitilanteiden ratkaisijat. Sankarin voi kuitenkin käsittää myös roolimalliksi, joksikin, jota ihaillaan ja jonka piirteitä halutaan omaksua.
 Vaikka asiaa ei tulisikaan ajateltua, jokaisella ihmisellä on joku jota ihailla. Klassisia sankareita ovat sarjakuvahahmojen lisäksi urheilijat ja muusikot. Poliittisia vaikuttajia ei pidetä samalla tavalla arvossa kuin aiemmin, vaikka poikkeuksiakin toki löytyy, esimerkiksi Barack Obama on onnistunut saamaan symbolisen aseman suurten massojen sankarina. Julkisuuden henkilöt paistattelevat sankaruuden valossa usein vain hetkellisesti, sillä median on helppoa kaivaa esiin yksityisasioita ihmisten elämästä ja niiden avulla saattaa heidät huonoon valoon. Media vaikuttaa sankareihimme myös suoltamalla jatkuvalla syötöllä uusia sankariehdokkaita.
 Yhdellä henkilöllä voikin olla monta eri idolia muttei välttämättä yhtä suurta sankaria; eri esikuvien hyviä puolia voidaan soveltaa ja yhdistellä sitten niistä ihanneihminen.
 Ihailun kohteeseen -sankariin- voi vertailla itseään ja muokata tavoitteitaan sankarin tavoitteita vastaaviksi. Sankareita tarvitaan oman arvomaailman muodostamiseen. Sankarit ovat avomaailman kiintotähtiä, joiden ympärille muut arvot rakentuvat. Arvot ovat ihmisyyden perusrakenteita, jotka mahdollistavat eettisen pohdinnan, järkiperäisen päätöksenteon ja yleensäkin moraalin olemassaolon. Eläinlaumoissakin on johtajia, mutta ihmiselle lajinomainen ihailun kohteen etsiminen juontaa juurensa täysin erilaiseen tarpeeseen. Ihminen on ajatteleva eläin: ihmisellä on elämän- ja maailmankuvat sekä minäkäsitys, jotka pohjautuvat arvoille.
 Sankaruus toimii myös osana kasvuprosessia. Pienen lapsen sankari on äiti, isä tai muu läheinen aikuinen. Tällöin sankarilta ei vielä vaadita tiettyjen kriteerien täyttämistä, vaan lapsi jäljittelee luontaisesti toisen, valmiimman ihmisyksilön käytöstä, mielipiteitä ja toimintatapoja.
 Vanhempana aiemmissa sankareissaan alkaa nähdä myös puutteita ja virheitä. Entisiä sankareita vastaan aletaankin kapinoida, niihin otetaan etäisyyttä. Uusia sankareita haetaan kauempaa: oma äiti ja jalkapallojoukkueen kapteeni saavat väistyä ulkomaalaisten muusikoiden ja elokuvanäyttelijöiden tieltä. Sankaruuden kriteerit muuttuvat oman arvomaailman muuttuessa ja kehittyessä. Uusia arvoja etsitään ja vanhojen sankarien mielipiteet kyseenalaistetaan.
 Arvot muuttuvat läpi koko elämän. Nuoren ihmisen sankari saattaa olla tahallisen provosoiva, mahdollisimman räikeästi vanhempien tai yhteisön normeja vastaan riitelevä henkilö. Vanhempana taas ihailun kohde on usein henkilö, joka on selvinnyt elämän vastoinkäymistä. Sankari voi olla esimerkiksi vakavasta sairaudesta selviytynyt sukulainen tai miksei vaikkapa mielipidevanki.
 Sankaruus voi myös yhdistää ihmisryhmiä. Sanotaan, että yhteinen vihollinen yhdistää enemmän kuin mikään muu, mutta myös ihmiset, joilla on sama sankari, voivat tuntea suurta yjteenkuuluvuutta.
 Nykyaja sankarit eivät ehkä taistele leijonia vastaan eivätkä taivalla Manalaan ja takaisin, mutta he tekevät pieniä suuria tekoja selviytymällä arkipäivän kamppailussa. Tulla kutsutuksi sankariksi on yksi suurimmista kohteliaisuuksista ja kunnianosoituksista, mitä ihminen voi elämässään saada.

3 kommenttia:

  1. Otsikot herättävät kiinnostuksen ja halun lukea enemmän. Teksteissä esiintyy paljon vertauskuvia ja omaa ajatusta, joka on hyvä asia. Pohdit persoonallisella tavalla, ja huomaa että filosofia taitaa kiinnostaa sinua. ^^

    VastaaPoista
  2. Itse kirjoitan myös harjoitusessseen kyseisestä otsikosta. Aluksi ajattelin että aihe sankaruudesta olisi helppo, mutta niin kuin yleensä, tekstin tuleminen loppuu ensimmäisten kahden sivun jälkeen. Hieno essee, itse en saanut näin hyvää.

    VastaaPoista