torstai 31. toukokuuta 2012

Puhinaa

Lyhyt mielipide tästä lausunnosta:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/radio-dei-rasanen-liitti-uskonnon-ampumisiin-ja-perhesurmiin/art-1288473275738.html#comments-anchor

Pahuutta itsessään ei ole olemassa. Ei ole ainetta tai olotilaa nimeltään pahuus. Moraalittomat teot tarvitsevat aina tekijän, niitä ei ole olemassa ennen toteuttamistaan. Jos absoluuttinen pahuus todella olisi olemassa, rikosten tekijät vapautuisivat vastuusta. Murhaaja tai raiskaaja voiis vedota korkeampaan voimaan, esimerkiksi Saatanaan, ja väittää tämän ohjailleen häntä tekonsa hetkellä.
 Pahuutta on olemassa vain ja ainoastaan ihmisen aiheuttaessa sen.
 Hengellisyys voi olla kaunis ja arvokas asia, mutta "hengellinen herääminen ja ihmisen uskonsuhde Jumalaan" ei estä ampumistapauksia. Murrrr.

2 kommenttia:

  1. Hengellisissä piireissä ja Räsäsen kommenteissa ymmärtääkseni kuitenkin tiedostetaan se, että ihmisellä on oma tahto ja valinnanvapaus. (Kristinuskossa jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon). Vaikka "saatana käskisi" tekemään pahaa, on ihmisen omista valinnoista kiinni toteuttaako "käskyt". "Hengellisen heräämisen" ollessa kyseessä, todennäköisesti olisi ennemmin kyse siitä, että "jumala käskisi" tekemään hyvää. Sen toteuttaminen myös olisi kiinni ihmisen omasta tahdosta. Joten ei ole oikeastaan uskonnollisesti katsoen edes mahdollista vedota siihen, että jokin pahuuden voima/saatana tmv. olisi pakottanut tekemään pahaa tai jokin hyvyyden voima/jumala olisi pakottanut tekemään hyvää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vastauksesta! Hyvä, että aihe herättää keskustelua, on mielenkiintoista kuulla eriäviäkin mielipiteitä. Omani on se, että uskonnot tulisi pitää mahdollisimman kaukana politiikasta ja julkisesta päätöksenteosta.

    VastaaPoista